Doğu’nun Masallar Şehri: Kars


Doğu Ekspresi treninin son durağı, Doğu’nun masallar şehri Kars… Hem doğasıyla hem insanıyla hem de Baltık mimarisinin en güzel örnekleriyle büyüleyici bir şehir… 2 günlük bir seyahatin, bu kadar keyifli geçeceğini kim tahmin edebilirdi. Ama işte Kars sizi şaşırtıyor. Türkiye’nin en güzel kış fotoğraflarının çekildiği bu güzel şehre 2 günlük bir hafta sonu kaçamağı inanın çok iyi gelecek. Ama tabi bir de Doğu Ekspresi tecrübesi yaşamak isterseniz +2 gün daha eklemeniz gerek seyahatinize…

Kars’ta Görülecek Yerler

Ani Antik Kenti (Ani Harabeleri)

Şehir merkezinden 48 km uzaklıkta olan Ani Kenti, Türkiye - Ermenistan sınırında bulunan Arpaçay nehrinin kenarında, İpek Yolu üzerine kurulmuş yaklaşık 100 bin nüfuslu bir ticaret şehriymiş zamanında. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış Ani Antik Kenti, 16 tane kapısı olan bir sur ile çevriliymiş. Önemli bir ticaret kenti olan Ani, gerek depremler ve savaşlar gerekse yıldırım düşmesi sonucunda epey hasar görmüş. Antik kentte sadece 8 kilise ve Selçuklular zamanında yapılan Anadolu’nun ilk camisi Ebul Manucehr Camii ayakta kalabilmiş. Ani’nin hemen karşısında, Ermenistan sınırı içindeki taş ocağında patlatılan dinamitler ise maalesef antik kente zarar vermeye devam ediyor. Aniye giriş 8 TL, Müze Kart da geçerli.

 

 

(Arpaçay)

 

 


(Etrafta yabani ot toplayan tatlı teyze ile amca)

 

Çıldır Gölü

 

Kars sınırları içinde mi yoksa Ardahan sınırları içinde mi tartışmalarına konu olan meşhur Çıldır Gölü’nü görmeden Kars’ı gördüm demeyin. Şehir merkezine yaklaşık 70 km (1.5 saat) uzaklıkta olan göl Van Gölü’nden sonra Doğu Anadolu’nun en büyük tatlı su ve en büyük ikinci gölü. Göl, Aralık ayında donmaya başlıyor. Ocak ve Şubat aylarında buzun kalınlığı 30 cm.yi buluyor. Eskimo tarzı balık avlama, atlı kızakları, cirit yarışları ve doğal güzelliğiyle son yıllarda özellikle fotoğrafçıların akınına uğruyor. Şubat ayındaki festival de çok ilgi çekiyor. Özellikle gün batımında buz üzerinde oluşan yansımalarla olağanüstü manzaralara şahitlik ediyorsunuz. Buz tutmuş Çıldır Gölü için en güzel zaman Ocak ve Şubat ayları.

 

 




 

 

Şehir Merkezi

 

Kars’ı diğer Anadolu şehirlerinden ayıran en büyük özelliği 40 yıllık Rus işgali sırasında yapılan ve Baltık mimarisinin en güzel örneklerini yansıtan binaları ve geniş caddeleri. Şehri yürüyerek çok rahat gezebilirsiniz. İsterseniz Yeniçeri Vadisindeki köprüden, ister 1905 yılında Ruslar tarafından yapılan Alexander Levski Katedrali daha sonra 1985 yılında camiye dönüştürülen Fethiye Camii’den yürüyüş rotanıza başlayabilirsiniz. Kars Belediyesi Eski Binası, Eski Rus Konsolosluğu Binası, İsmet Paşa İlk Öğretim Okulu, Anadolu Lisesi, Eski Vali Konağı, Defterdarlık, Sağlık Müdürlüğü Binaları, Tuncer Güvensoy Evi şehrin en güzel binaları arasında yer alıyor. Dilerseniz Kars Kalesi’ne de çıkabilirsiniz ancak şehrin yukarıdan görüntüsü aşağıdaki binaların güzelliği kadar güzel değil…

 

(Defterdarlık Binası)

 

 

Nerede/ Ne Yemeli

 

Kamer

Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgelerinde Kadın haklarını savunmak için kurulmuş Kamer Derneği’nin restoranı Kamer, şehrin yöresel lezzetlerini bulabileceğiz çok güzel bir yer. Rus böreği priyoşki ve Kars’a özgü Hangel mantısını mutlaka denemelisiniz. Kişi başı yaklaşık 20 TL civarı.

 

(Kamer)

 

Hanımeli Lokantası

Emniyet Müdürlüğü Binası’nın hemen karşısında olan bu şirin mekanın sahipleri Kars’a özgü yemekleri yaşatmaya adamışlar kendilerini. Kars’ta hiçbir restoranda bulamayacağız yöresel lezzetleri burada bulmanız mümkün ve yemekler de gerçekten çok lezzetli. Burada erişte aşı içebilir, piti yiyebilirsiniz, meyve suyu olarak Reyhan otundan yapılan Reyhane içebilirsiniz. Ayrıca aniden gelen misafir anlamına gelen Gafir Konak tatlısını da şiddetle tavsiye ederim. Fiyatlar yaklaşık kişi başı 40 TL.

 

(Hanımeli Lokantası)

 

Atalay’ın Yeri

Çıldır Gölü’nün meşhur Sarı Balık’ını diğer adıyla Aynalı Sazan’ını göl kenarında bulunan Atalay’ın yerinde muhteşem göl manzarası eşliğinde yiyebilirsiniz. Fiyatlar yaklaşık kişi başı 50 TL (rakı dahil).

 

Kenan Abi’nin Yeri

Kars’a gidince kaz yemeden dönmek olmaz. Şehrin en güzel kazını da Ani Köyü’nde yaşayan Kenan Abi yapıyor. Köye gittiğinizde kime sorsanız gösterir. Kızları ve eşi pişiriyor kazı ve muhteşem bulgur pilavı ve ev yapımı yoğurtla ikram ediyorlar. Kişi başı 60 TL civarında.

 

(Kenan Abi)

 

Zeliha’nın Yeri

Eğer Kars’ın meşhur peynirlerinden, balından ve siyah çekirdeğinden alacaksanız Zeliha Hanım’a mutlaka uğramalısınız. Zeliha Hanım’ın güler yüzü ve hoş sohbeti yanında gerçekten kaliteli ürünler de tatmış olursunuz. Dilerseniz kargo ile de ürünleri gönderebiliyor. Zeliha’nın yeri Cheltikov Oteli’nin hemen karşısı, fiyatları da gayet makul.

 

Konaklama

Eğer bütçeniz uygunsa, tarihi bir yerde kalayım paraya da kıyayım diyorsanız Katerina Otel veya Cheltikov Otel’de konaklayabilirsiniz. Ancak uygun bir yer arıyorsanız şehir merkezinde bulunan Otel Kafkasya’da konaklayabilirsiniz.

 

 

(Katerina Otel)

 



(Cheltikov Otel)

 

 

 

Ulaşım

Şehiriçi ulaşım

Ani Antik Şehri, Çıldır Gölü’ne gitmek için mutlaka araç kiralamalısınız.

 

Kars’a ulaşım

Vaktiniz kısıtlıysa Türk Hava Yolları’nın veya Pegasus Havayolları’nın tarifeli uçakları ile AHL’den veya SAW’dan uçabilirsiniz.


Ancak az biraz daha vaktim var diyorsanız mutlaka Kars’tan Ankara’ya giden Doğu Ekspresi ile yolculuk yapmalısınız. En azından dönüşü trenle yapabilir, yol boyunca doğanın müthiş güzelliğini seyredebilirsiniz. Ancak tabi maalesef trenlerde artık alkol bulunmuyor, restoran bölümü de eskisi kadar iyi değil. Ancak yine de kesinlikle değer.




 


 

Share this:

CONVERSATION

3 yorum: